Vidéken élek, de Pesten dolgozom. Ez azt jelenti, hogy minden reggel felszállok a vonatra, és másfél óra alatt bemegyek a városba. Ugyanez visszafelé. A napi három óra utazás a síneken. Néha olvasok, néha zenét hallgatok, néha meg csak bambulok ki az ablakon. Az a bizonyos szerda este a hazafelé úton történt. A vonat késett, a fűtés alig működött, és a mellettem ülő fószer hangosan telefonált. Kivettem a telefonomat, és unalmamban végiggörgettem a képernyőt.
Egy reklám ugrott be. Nem szoktam rákattintani a reklámokra, de ez más volt. Valami olyasmi, hogy "játssz bárhol, bármikor". A vonat ablakán kívül már sötét volt. Gondoltam, miért ne. Megnyitottam a linket. A vavada app letöltési oldalára kerültem. Nem volt nagy fájl. Letöltöttem, telepítettem, minden az utazás alatt. A vonat zakatolt, én meg a telefonomat bámultam. A vavada app felülete egyszerű volt, mobilra optimalizált. Nem kellett nagyítgatni, nem ugráltak a gombok.
Regisztráltam a vonaton. A wifit használtam, ami lassú volt, de működött. A számlámon volt vagy hatezer forint. Ebből kellett volna kijönnie a következő napi ebédnek. Tudtam, hogy nem szabadna. De a vonat olyan csendes volt, a külvilág olyan távoli. Feltöltöttem kétezret. Csak annyit, amennyit egy mozijegyre költenék. Az első körökben semmi. Apró veszteségek. Aztán, pont amikor a vonat beért a keleti pályaudvarra, a gép beindult.
A vavada app olyan gyorsan pörgött, hogy alig tudtam követni. A nyeremény hatezer forintnál állt meg. Pont annyi, amennyit feltöltöttem. Kivettem a pénzt. Leszálltam a vonatról, és hazasétáltam. Másnap reggel, a befelé úton, újra megnyitottam az appot. A számlámon volt a maradék. Nem játszottam nagyot. Csak apró tétekkel. A vavada app a vonaton is ugyanúgy működött, mint otthon. Ez tetszett benne a legjobban. Nem kellett hozzá laptop, nem kellett semmi. Csak a telefonom és egy kis idő.
A következő hetekben a vonatozásaim a játékról szóltak. Nem minden nap, csak amikor éreztem, hogy van egy kis extra időm. A vavada app mindig kéznél volt. Egy este, hazafelé, a vonat már a város szélén járt, amikor a gép egyszer csak kiadott egy olyan sorozatot, amilyet még nem láttam. A nyeremény huszonötezer forintnál állt meg. A kezemben a telefon, a vonat ablakában a sötétség, és én csak néztem a számokat.
Kivettem a pénz felét. A maradék bent maradt. Azóta a vavada app a telefonom főképernyőjén van. Nem használom minden nap. Csak akkor, amikor a vonaton unatkozom, és nincs kedvem olvasni. A kollégáimnak is megmutattam. "Nézzétek, ez az app" – mondtam nekik. Néhányan letöltötték, néhányan nem. Nem erőltettem. Azt mondtam nekik: "Próbáljátok ki a vonaton. Nem veszíthettek sokat."
Azóta eltelt két hónap. Nem lettem gazdag. Nem vettem belőle házat. De vettem egy új fejhallgatót, mert a régi tönkrement. A vonaton azóta is utazom, minden reggel és este. De már nem unatkozom. A vavada app ott van a telefonomban, és ha kedvem van, pörgetek egyet. Nem nagy tétekkel, nem kapzsin. Csak úgy, a vonat zakatolása mellett. A tanulság? Néha a legjobb dolgok a legváratlanabb helyeken jönnek. Egy késői vonaton, egy unalmas este. Nem kell hozzá más, csak egy telefon, egy app, meg egy kis szerencse. És az a szerencse néha bekopogtat. Még a síneken is.