Lustro, które pokazało mi dobrą drogę

Obaveštenja o novim fičerima i svemu ostalom vezanom za KeepItFit aplikaciju
harshdorolice
Pridružio se: 31 Jan 2026 14:58

Lustro, które pokazało mi dobrą drogę

Post od harshdorolice »

Siedziałem w samochodzie na parkingu przed marketem. Żona poszła po zakupy, a ja – zgodnie z naszym zwyczajem – zostałem w aucie, żeby posłuchać radia i pomyśleć o swoim. Pracuję jako monter instalacji fotowoltaicznych, dużo jeżdżę po domach, dużo drabin, dużo słońca. Ale ten dzień był wyjątkowo ciężki. Rano pokłóciłem się z klientem, potem okazało się, że na magazynie brakuje kluczowych kabli, a na koniec dostałem SMS, że rachunek za prąd poszedł w górę. Paradoks. Zarabiam na panelach, a sam ledwo spinam budżet.

Przeglądałem telefon, szukając czegoś, co odwróci moje myśli. I trafiłem na wpis na jakimś forum. Ktoś pisał o stronie, która jest czasem niedostępna, ale istnieje sposób, żeby ją odblokować. Nie znałem się na tym – dla mnie internet to Facebook, Allegro i mapy Google. Ale coś mnie zaciekawiło. Nie wiem, czy to zmęczenie, czy ta wieczna polska frustracja, że wszystko jest zablokowane. Zacząłem czytać dalej. Ludzie wymieniali się adresami, mówili o „lustrach”. Jeden z nich opisał, jak łatwo można wejść, jeśli tylko zna się odpowiedni link.

Zapamiętałem jedną nazwę. Wieczorem, gdy żona już spała, włączyłem starego laptopa. Wpisałem w wyszukiwarkę to, co wyczytałem na forum. Okazało się, że strona główna rzeczywiście nie działała. Ale pod jednym z linków – znalazłem działający. To było tak zwane vavada mirror. Nie wiedziałem wtedy nawet, co to znaczy. Po prostu kliknąłem i wszedłem. Strona wyglądała identycznie jak oryginał, wszystko działało płynnie. Żadnych ostrzeżeń, żadnych komunikatów o błędzie.

Zarejestrowałem się w kilka minut. Użyłem drugiego maila, tego od śmieci. Potem wpłata – trzydzieści złotych. Tyle, ile kosztuje mnie wizyta na stacji benzynowej po głupoty. Pomyślałem – jak przegram, to trudno. Jak wygram – kupię żonie bukiet kwiatów bez wyrzutów sumienia. Bo ostatnio nie było nas stać na takie gesty.

Pierwszy automat, który wybrałem, miał motyw starego Egiptu. Nie wiem czemu, ale zawsze lubiłem te hieroglify i piramidy. Stawka 1 zł. Grałem spokojnie, bez ciśnienia. Raz wygrałem 5 złotych, raz straciłem 2. Standard. Po dwudziestu minutach miałem 29 złotych – prawie na zero. No i wtedy postanowiłem zmienić grę. Przesiadłem się na automat z dinozaurami. Nie wiem, czy to był dobry wybór, ale wyglądał zabawnie. T-rexy, jaja, paprocie.

Postawiłem 2 złote. Kręcę – nic. Kolejne 2 złote – wygrana 8 złotych. Kolejne – bonus. Ekran eksplodował obrazkami dinozaurów, a ja dostałem dwanaście darmowych spinów. W każdym spinie wygrywałem od 2 do 6 złotych. Bonus zakończył się kwotą 54 złotych. Nagle na koncie miałem około 80 złotych. Pomyślałem – nieźle jak na pół godziny klikania. Ale nie chciałem być chciwy. Ustaliliśmy z żoną, że oszczędzamy, więc postanowiłem wypłacić połowę.

Sprawdziłem regulamin. Warunki obrotu – jedyne, co musiałem zrobić, to postawić wygraną jeszcze raz. Postawiłem 40 złotych na małe stawki, grając na tym samym automacie z dinozaurami. Wygrywałem i przegrywałem, ale kontrolowałem to. Po kwadransie spełniłem warunek. Na koncie zostało 68 złotych. Wypłaciłem 60, a 8 zostawiłem na później.

Przelew przyszedł następnego dnia, w sobotę rano. Akurat szykowaliśmy się do wyjazdu na działkę. Żona zobaczyła powiadomienie w telefonie. Zapytała skąd. Powiedziałem, że zwrot z ubezpieczenia. Nie skłamałem do końca – bo to była taka moja mała polisa na gorsze dni. Kupiłem jej róże na stacji. Uśmiechnęła się. Dawno nie widziałem jej takiej.

Od tamtej pory minęły dwa miesiące. Nie gram codziennie, nie szukam już nałogowo nowych luster. Ale wiem, że gdy strona jest niedostępna, zawsze mogę poszukać działającego odbicia. To vavada mirror stało się dla mnie takim symbolem – że nawet gdy coś jest zablokowane, zawsze znajdzie się droga. Musisz tylko wiedzieć, gdzie spojrzeć. Dziś zdarza mi się wejść raz w tygodniu, wpłacić dwie dychy i pograć dla odprężenia. Czasem wygram stówkę, czasem przegram wszystko. Ale ważne, że to nie zmieniło mojego życia – tylko dodało mu odrobinę kolorytu. A czasem tyle wystarczy, żeby przetrwać tydzień. I pamiętam, co powiedział mój stary: „Nie graj więcej, niż możesz stracić”. I tego się trzymam. Nawet gdy lustro pokazuje mi wygraną.