Konzumirani procenat namirnice pri termičkoj obradi
Konzumirani procenat namirnice pri termičkoj obradi
Pozdrav! Kako izračunati konzumirani procenat namirnice prilikom termičke obrade?
Re: Konzumirani procenat namirnice pri termičkoj obradi
Izmeriti sve sirove sastojke pre termicke obrade, pa zatim posle termicke obrade, podelite masu posle termicke obrade masom pre termicke obrade i pomnozite sa 100, dobicete procenat namirnice koji je konzumiran.
Ali... stvari nisu toliko jednostavne, jer iz namirnica isparava samo voda, sto znaci da ce namirnice izgubiti masu ali se broj kalorija nece promeniti.
Uzmimo za primer sampinjone, oni su dobar primer jer sadrze puno vode:
recimo da pocinjemo sa 400g sampinjona, pecemo ih na malo ulja sve dok ne postanu hrskavi, na kraju ce ostati oko 50g sampinjona, ali ce imati isto kalorija koliko ima 400g sampinjona sa kojima smo poceli, jer kalorije ne isparavaju, samo voda.
Priznajem da trenutno ovo ne moze da se postigne kroz interfejs za dodavanje recepata, opcija termicke obrade u receptima trenutno umanjuje ne samo podrazumevanu masu koja je usla u jelo, vec i kalorije i nutrijente, tako da je termicka obrada korisna samo za vodu.
Planiram da u novoj verziji tome pristupim drugacije, nece biti za svaku namirnicu ponaosob konzumirani procenat, vec ce biti polje da se unese masa jela posle svih termickih obrada, time bismo mogli da mnogo bolje odredimo nutritivne vrednosti jer znamo da je nutritivna vrednost jednaka kao kod sirovih namirnica i znamo konacnu masu, tako da mozemo precizno reci nutritivne vrednosti za bilo koju kolicinu jela.
Ali... stvari nisu toliko jednostavne, jer iz namirnica isparava samo voda, sto znaci da ce namirnice izgubiti masu ali se broj kalorija nece promeniti.
Uzmimo za primer sampinjone, oni su dobar primer jer sadrze puno vode:
recimo da pocinjemo sa 400g sampinjona, pecemo ih na malo ulja sve dok ne postanu hrskavi, na kraju ce ostati oko 50g sampinjona, ali ce imati isto kalorija koliko ima 400g sampinjona sa kojima smo poceli, jer kalorije ne isparavaju, samo voda.
Priznajem da trenutno ovo ne moze da se postigne kroz interfejs za dodavanje recepata, opcija termicke obrade u receptima trenutno umanjuje ne samo podrazumevanu masu koja je usla u jelo, vec i kalorije i nutrijente, tako da je termicka obrada korisna samo za vodu.
Planiram da u novoj verziji tome pristupim drugacije, nece biti za svaku namirnicu ponaosob konzumirani procenat, vec ce biti polje da se unese masa jela posle svih termickih obrada, time bismo mogli da mnogo bolje odredimo nutritivne vrednosti jer znamo da je nutritivna vrednost jednaka kao kod sirovih namirnica i znamo konacnu masu, tako da mozemo precizno reci nutritivne vrednosti za bilo koju kolicinu jela.