Walentynki, których nie planowałem

Obaveštenja o novim fičerima i svemu ostalom vezanom za KeepItFit aplikaciju
harshdorolice
Pridružio se: 31 Jan 2026 14:58

Walentynki, których nie planowałem

Post od harshdorolice »

Walentynki. Dzień, który zawsze mnie drażnił. Nie mam dziewczyny, nie mam kogoś na boku, nawet nie mam kota, żeby kupić mu czerwoną kokardkę. W tym roku było jeszcze gorzej, bo wypadły w sobotę. Całe miasto oszalało na punkcie kwiatów i kolacji przy świecach, a ja siedziałem w mieszkaniu w dresach, z gotowcem z restauracji i serialem, który leciał mi już chyba piąty raz.

Coś mnie jednak podkusiło, żeby wieczorem włączyć komputer.

Nie dlatego, że szukałem miłości ani nic z tych rzeczy. Po prostu nie chciałem oglądać na Instagramie kolejnych zdjęć różowych balonów. Wolałem zrobić coś, co totalnie nie ma sensu. Hazard na walentynki? Czemu nie. Brzmi absurdalnie, a to akurat pasowało do mojego nastroju.

Otworzyłem przeglądarkę i od razu trafiłem na coś, co przykuło moją uwagę – baner z dużym napisem: vavada kod promocyjny 2026. Nowy rok, nowe obietnice. Normalnie bym przewinął, ale akurat tego wieczoru byłem zmęczony mówieniem „nie”. Wpisałem kod, założyłem konto w kilka minut i nawet nie musiałem wpłacać pierwszej wpłaty, żeby dostać bonus. To było też na walentynki? Nie wiem, może jakaś promocja z okazji święta zakochanych. A ja byłem samotny, więc idealnie – nikt mi nie będzie mówił, że gram za dużo.

Na początek kręciłem powoli. Automaty owocowe, klasyka. Nic wielkiego, ale przyjemnie mijał czas. Wygrałem jakieś dziesięć złotych, potem straciłem piętnaście. Byłem na minusie. Nic nowego. Ale im dłużej grałem, tym bardziej wkręcałem się w ten rytm – kliknięcie, oczekiwanie, mały skok adrenaliny. To było lepsze niż gapienie się w sufit.

Po godzinie spróbowałem innego slotu. Taki z dziką przyrodą, afrykańskie zwierzęta i bonusy za symbole. Nawet nie wiedziałem, kiedy zaczęło się robić ciekawie. Najpierw trafiłem małą wygraną – osiem złotych. Potem drugą – dwadzieścia. Aż w końcu nadszedł ten jeden moment. Lew na ekranie zamrugał. Potem cały ekran eksplodował dźwiękami, a na liczniku zaczęło skakać.

Siedemdziesiąt. Sto dwadzieścia. Sto dziewięćdziesiąt.

Zatrzymało się na dwustu dwudziestu czterech złotych. Przetarłem oczy. Miałem przed sobą ekran, pusty talerz po jedzeniu i uczucie, że właśnie dostałem prezent od losu. I to nie byle jaki. Trzysta – w sumie nie, dwieście dwadzieścia cztery złote. Za darmo. Z kodu promocyjnego, który normalnie bym zignorował.

Wypłaciłem dwieście. Resztę zostawiłem na koncie, żeby pograć jeszcze przez chwilę. Nie żebym był chciwy, ale zabawa była przednia. Traktowałem to jak grę wideo – raz się wygrywa, raz przegrywa. Ważne, że robiłem to z głową. Nie postawiłem nigdy więcej niż dziesięć złotych na raz. Nie ścigałem się z nikim. A co najważniejsze – nie dałem się wciągnąć w myślenie „teraz mi się należy”.

Po kwadransie zamknąłem przeglądarkę.

Następnego dnia, w niedzielę, poszedłem do centrum handlowego. Nie dlatego, że potrzebowałem ciuchów, tylko chciałem się przewietrzyć. Kupiłem sobie bluzę, o której myślałem od miesięcy, ale zawsze było mi szkoda kasy. Tym razem nie żałowałem. 119 zł. Piękna, szara, z kapturem. Dziewczyna w sklepie zapytała, czy na prezent. Uśmiechnąłem się – „dla siebie, na walentynki”.

Nie wiem, co było lepsze – ta bluza czy ten wieczór, kiedy mały kod zmienił cały mój humor.

Kiedy wracałem do domu, pomyślałem, że to jest właśnie to, co lubię w takiej rozrywce. Nie cotygodniowe wpłacanie wypłaty i modlenie się o cud. Tylko takie strzały znikąd – przypadkowa sobota, walentynkowa nuda i trafienie w dziesiątkę. Nie planowałem tego. Nie zasłużyłem jakoś specjalnie. Po prostu byłem w odpowiednim miejscu o odpowiednim czasie, z palcem gotowym do kliknięcia.

Od tamtej pory staram się nie przesadzać.

Czasem wchodzę na stronę, żeby sprawdzić, czy vavada kod promocyjny 2026 wciąż działa. Działał jeszcze przez jakiś tydzień. Potem wygasł. Ale to nie szkodzi. I tak mam w pamięci ten wieczór, kiedy wszyscy świętowali miłość, a ja wygrałem sam ze sobą. Bez róż, bez kolacji, bez spaceru pod rękę. Tylko ja, ekran i walentynkowy bonus, który sprawił, że uśmiech nie schodził mi z twarzy przez całe dwa dni.

I wiecie co? To była chyba najlepsza randka w moim życiu. Nikt mi nie marudził, nikt nie sprawdzał telefonu i nie pytał, dlaczego gram dłużej niż obiecałem. Tylko ja i ta fajna, ciepła myśl, że czasem nawet w najbardziej parszywy dzień można dostać mały, pomarańczowy prezent od szczęścia. Nie żałuję ani jednej złotówki. I żałować nie będę. Nawet jeśli następnym razem nic nie wypadnie.